Ik maak websites die zelf bij te houden zijn.

Geplaatst: 5 jaar geleden

Wat is een CDN en wat heb je er aan?

Laadtijden

Grote websites zijn vaak snel geladen. Ondanks dat ze veel bezoekers  uit vele landen krijgen blijven de sites erg snel. De website amazon.com (de grootste webshop in de Verenigde Staten) wordt ook snel geladen als je deze vanuit Nederland bezoekt. We hebben eerder een aantal tips gegeven om je WordPress te optimaliseren, maar de afstand tussen de VS  en Nederland is nog steeds erg groot. Hierdoor gaan er eerst een paar  vragen van Nederland naar de VS en antwoorden van de VS naar Nederland  voordat er daadwerkelijk verbinding wordt gemaakt. Bij iedere vraag en  ieder antwoord moet weer die grote afstand afgelegd worden.

Zoals  in een eerder artikel is beschreven kun je door te optimaliseren het  aantal vragen aan de server beperken maar je kunt een deel van die  vragen ook beantwoorden vanuit een land dat dichtbij is of zelfs vanuit  een stad die dichtbij licht. Veel Nederlandse websites worden in  Amsterdam gehost, ook als ze het gaat om een Engelstalige website van een Nederlandse onderneming. Door gebruik te maken van een CDN (voluit: Content Delivery Network) worden de afbeeldingen, javascript en andere zaken die weinig  veranderen (statische content) op je website aan de bezoeker gestuurd  vanuit de meest dichtstbijzijnde locatie. Onderstaande afbeelding geeft  weer dat verschillende computers data krijgen van verschillende servers  die in de cloud met elkaar zijn verbonden. cdn-vs-geen-cdn

Diensten

Je kunt hierbij gebruik maken van diensten van Amazon of Akamai. Er  zijn er nog veel meer, maar deze twee zijn de meest bekende en  betrouwbare. Voor WordPress is er een plugin voor Amazon S3 en Cloudfront waarmee je snel en eenvoudig je website kunt versnellen met een CDN.


Some HTML is OK